Detoxikácia organizmu, ako súčasť wellness životného štýlu, je prirodzený spôsob, pri ktorom sa z tela zbavíme odpadových látok, ťažkých kovov, zvyškov nestrávenej potravy a parazitov.
Dostať sa do kontaktu s nimi je veľmi bežné a to kontaminovanou vodou, nedovareným mäsom, rybami, nedôsledne umytým ovocím a zeleninou, ale tiež prenosom z domácich miláčikov alebo infikovaných osôb.
K zaťaženiu organizmu prispieva aj nadmerné užívanie antibiotík. Konzumujeme veľa priemyselne a chemicky upravovaných potravín, preháňame to s tukmi, cukrami a údeninami. Za týchto okolností nemôže ľudské telo správne pracovať. V strave by sme mali uprednostniť vysoký obsah vlákniny. Prirodzená vláknina má výborný zdroj v strukovinách, obilninách, zelenine, ovocí a ľanovom semene. Nutné sú aj mliečne baktérie (probiotiká), vďaka ktorým hynú patogénne a hnilobné baktérie.
Prirodzene sa vyskytujú v kyslej kapuste, v kvasených uhorkách, v jogurtoch, v acidofilnom mlieku či v syre „cottage“. Očista organizmu sa dá podporiť aj konzumáciou petržlenu, cesnaku, rebarbory, zázvoru, hrozna, mladého jačmeňa, zelenej riasy Chlorella a modrozelenej riasy Spirulina.
Pokiaľ si chceme udržať naše telo a zdravie v optimálnej kondícii, je pri súčasnom životnom štýle detoxikácia nevyhnutnosťou. Ak ju zaradíme pravidelne do svojho programu, predídeme vypuknutiu rôznych chorôb a spomalíme proces starnutia.
Najrozšírenejším problémom tela zaťaženého toxínmi je porucha peristaltiky a nedostatočné vyprázdňovanie. Medzi ďalšie prejavy patrí vyčerpanosť, tráviace poruchy, prírastok na váhe, podráždenosť . Neskôr sa môžu pridružiť poruchy imunity, alergie, chronické zápaly či rakovina čreva.
Veľmi vhodné je robiť tieto očisty na jar a na jeseň za splnu mesiaca. Procedúry s účinkom detoxikácie ponúkajú aj viaceré wellness centrá. Na to, aby bola detoxikácia organizmu zdraviu prospešná a nie poškodzujúca, je nutné zohľadňovať zdravotný stav organizmu, presné dávkovanie, čas aj spôsob.