Prekyslenie organizmu

Prekyslenie organizmu - 4.5 out of 5 based on 2 votes

Najnovšie články z kategórie

Prekyslenie organizmu
Tekutiny, najmä krv sa v našich organizmoch pohybuje v určitom rozmedzí. Je to hodnota pH, ktorá by sa mala pohybovať v neutrálnom až mierne...
Ferrissova nízkosacharidová diéta
Ako schudnúť 20 kíl za 30 dní bez akéhokoľvek cvičenia! Takýmto slovami oslovil americký autor, speaker a Timothy Ferriss širokú...
Kombucha - zázračný nápoj
Kombucha je nápoj, ktorý je vyrobený zo sladeného čaju a huby kombucha. Nápoj je zmesou baktérií a kvasiniek. Počas fermentácie dochádza k...
Celulitída
Celulitída znamená v preklade zápal buniek, kedy však nejde o zápal v pravom zmysle slova. V miestach postihnutých celulitídou sa tukové...

Najčítanejšie články z kategórie

Ferrissova nízkosacharidová diéta
Ako schudnúť 20 kíl za 30 dní bez akéhokoľvek cvičenia! Takýmto slovami oslovil americký autor, speaker a Timothy Ferriss širokú...
Prekyslenie organizmu
Tekutiny, najmä krv sa v našich organizmoch pohybuje v určitom rozmedzí. Je to hodnota pH, ktorá by sa mala pohybovať v neutrálnom až mierne...
Pôst
Pôst predstavuje zrieknutie sa tuhej stravy po obmedzenú dobu. Je dôležité, aby postiaci sa prijímal dostatočné množstvo tekutín, ako sú...
Kombucha - zázračný nápoj
Kombucha je nápoj, ktorý je vyrobený zo sladeného čaju a huby kombucha. Nápoj je zmesou baktérií a kvasiniek. Počas fermentácie dochádza k...
Celulitída
Celulitída znamená v preklade zápal buniek, kedy však nejde o zápal v pravom zmysle slova. V miestach postihnutých celulitídou sa tukové...

cestovinyTekutiny, najmä krv sa v našich organizmoch pohybuje v určitom rozmedzí. Je to hodnota pH, ktorá by sa mala pohybovať v neutrálnom až mierne zásaditom rozmedzí, aby biochemické a fyziologické pochody fungovali správne. Stupnicu pH poznáme, je to: kyslé: pH = 0 - 7, neutrálne: pH = 7, zásadité: pH = 7 – 14.

V našich telách by nemala presahovať 7,44 a nemalo by klesať pod 7,36. V prvom prípade dochádza k alkalóze a v druhom k acidóze, ktoré sú nezlúčiteľné so zdravými pochodmi v organizme. Hodnota je teda 7,40 +/- 0,04.

Už staré civilizácie, ktoré mali určitú znalosť o medicíne ako napr. tradičná čínska medicína a mnoho iných, vedeli, že pre uchovanie zdravia je lepšie udržovať pH v zásaditejších hodnotách a to tesne nad 7,40. V zdravom organizme a teda aj v zdravých bunkách omnoho menej často dochádza k deregulácii a iným omylom v metabolizme alebo v množení buniek, ktoré sú okrem iného aj hlavnou príčinou malígnej transformácie bunky alebo inak povedané premene bunky zdravej na bunku nádorovú.

Správne pH sa dá udržať pomocou stravy. Niektoré potraviny majú v našom tele účinok zásadotvorný, iné naopak kyselinotvorný. Naučiť sa správne stravovať a tým si dlhodobo udržať svoje zdravie sa môže sprvu zdať náročné, opak je však pravdou. Chce to len cvik. Ak sa budete pár týždňov snažiť dodržiavať správne stravovanie, stane sa z neho i z nakupovania rovnaký zvyk ako ste mali doteraz s tými nesprávnymi potravinami. Strava typu fast food a spol., vám časom môže až prestať chutiť, pretože organizmus sám bude rozoznávať čo je pre neho vhodné. Na vyrovnaný pomer kyselín a zásad potrebuje naše telo 80 % zásadotvorných a 20% kyselinotvorných potravín.

Zasadotvorné

  • Zelenina: žerucha, uhorka, výhonky, klíčky, paradajka, kel, morské rastliny, špenát , cvikla (čerstvá), reďkovka, kapusta, brokolica, zázvor, zelená fazuľka, hlávkovy šalát, zeler, paprika, mrkva, karfiol, kaleráb, ružičkový kel, cukina, chren, cibuľa, pór, hrach (čerstvý), tekvica, baklažán, cesnak, zázvor
  • Strukoviny: biela fazuľa, šošovica, tofu
  • Obilniny semená: tekvicové semená, pohánka, sezamové semená, kmin, rasca, fenikel
  • Orechy: mandle
  • Pečivo: Placky z pohánky, alebo quinoa
  • Tuky, oleje: olivový olej , kokosový olej, ľanový olej, sezamový olej, rybí olej(všetky za studena lisované)
  • Ovocie: citrón, limetka, avokádo, jahody, ananás, broskyňa, jablko, pomaranč
  • Nápoje: zelený a bylinný čaj, sóda bikarbóna
  • Prísady: morská soľ

Kyselinotvorné

  • Zelenina: mrazená, konzervovaná, dlho varená
  • Strukoviny: fazuľa, čočka
  • Obilniny, semená : ryža, ovos, jačmeň, raž, pšenica
  • Orechy: vlašský orech, arašidy, kešu, pistácie
  • Pečivo: biely chlieb, piškóty najviac, cestoviny, najmenej pečivá bez kvasníc a cukru
  • Tuky, oleje: margarín, rastlinný tuky, maslo, slnečnicový olej
  • Ovocie: marhuľa, slivka, čerešňa, žltý melón
  • Mäso: všetky druhy, pričom ryby sú menej kyselinotvorné ako zvyšok
  • Prísady: kečup, majonéza, horčica, džem, kakao, stolová soľ, ocot
  • Cukrovinky: umelé sladidlá, cukor, sladkosti, čokolády, med
  • Nápoje: sladený nápoj, perlivá minerálka, džús, káva, pivo, víno, alkohol, čierny a ovocný čaj

Mliečne produkty a mlieko sú neutrálne až mierne kyselé. Kozie mlieko je vhodnejšie ako kravské.
Voda je neutrálnou tekutinou a pre organizmus a rovnováhu dejov v ňom je nenahraditeľná. Väčšie množstvo vody môže slúžiť aj na detoxikáciu organizmu. Treba si uvedomiť, že pre zachovanie zdravia je potrebný už spomínaný pomer 80:20 (zásady:kyseliny).

Svoje pH si môžeme jednoducho zistiť. V lekárni sa dá kúpiť lakmusový papierik, ktorým si zmeriame pH moču najlepšie hneď ráno, ale meranie môžeme pre presnosť výsledkov opakovať v priebehu dňa viackrát, pretože sa počas dňa mení. Hodnota pH moču presne ukazuje kyslosť v tkanivových tekutinách.

Optimálne pH moču je pred 7 h. ráno, ešte pred tým ako raňajkujeme, býva najkyslejšie následkom očisty od kyseliny počas noci. Ranný moč presne odráža obsah kyseliny v telesných tekutinách. Optimálna hodnota je 6,8. Doobeda 10 h. – 2 až 3 hodiny po zásaditých raňajkách (optimálne je ovocie) by mala byť pH hodnota okolo 7,4. Pred obedom 12 h. klesnú hodnoty znovu do kyslého pásma pod 6,5, pretože látkovou premenou vznikol odpad. Poobede 16 h.- po príleve zásad by pH znovu malo dosiahnuť hodnotu minimálne 7,4. Pred večerou 18 h. – pH sa znovu nachádza v kyslom pásme pod hodnotou 7.

Aby telo dokázalo zdravo fungovať, musia sa nadbytočné kyseliny, ktorými sa prekrmujeme, z tela vylučovať - potením, dýchaním, močením, stolicou. Fyzickou námahou sa krv okysličuje a kyslík v organizme pôsobí ako katalyzátor, ktorý vykoná biochemický proces a nastáva to, že pH sa udržiava neustále v neutráli. Medzi ďalšie triky ako sa neprekyselovať patrí dôkladné žuvanie potravy, ktorá keď sa premieša so slinami zvýši zásaditosť. Naopak rýchlo nahádzaná aj keď zasadotvorná potrava má kyselinotvorné účinky pretože v žalúdku a v čreve kvasí. Aj hlboké dýchanie pomáha pri očisťovaní. Túto techniku využívali napríklad starí jogíni. Hlbokým výdychom sa telo zbaví niektorých škodlivých látok.

V záujme vášho zdravia by sme sa mali snažiť túto problematiku pochopiť a prehodnotiť naše stravovacie návyky. Ako vravel Hippokrates: ,,Nech je jedlo tvojím liekom."